U wordt het niet eens maar u wilt wel samen knopen doorhakken?
Als het onverhoopt niet lukt aan de mediation-tafel zélf een goede oplossing te bereiken of het lukt überhaupt niet met elkaar aan tafel te komen, dan bespreekt Stichting Remise met u alternatieven om in het conflict knopen door te hakken: het bindend-advies of de arbitrage
Bindend advies
Hoe werkt het?
Als beide partijen het erover eens zijn dat ze er met elkaar niet zullen uitkomen maar dat ze zich wel willen schikken in een oordeel van een onafhankelijke deskundige , wordt een overeenkomst (zie elders) tussen partijen gesloten tot het verkrijgen van bindend advies. Daarin wordt duidelijk vermeld waarover het bindend advies moet gaan, hoe de verdere procedure verloopt en wie de bindend adviseur is.
Stichting Remise zorgt voor een deugdelijke overeenkomst die met beide partijen wordt besproken alvorens tot ondertekening wordt overgegaan. Remise stelt aan partijen voor welke van de aan de stichting verbonden adviseurs wordt ingeschakeld.
Partijen sturen binnen 14 dagen na de akkoordverklaring van de bindend adviseur aan deze hun visie op het geschil en geven concreet aan welke beslissing ze van de bindend adviseur verlangen. Nadat partijen schriftelijk op elkaars stukken hebben gereageerd, zal een mondelinge behandeling van de zaak plaatsvinden. Na deze bijeenkomst vervaardigt de bindend adviseur zijn schriftelijk advies aan partijen waaraan deze zijn gebonden. Het is dus goed denkbaar dat binnen twee maanden een bindend advies gevraagd en ontvangen is.
Voor de overeenkomst van bindend advies, klik hier.
Arbitrage
Arbitrage is particuliere rechtspraak. Een vorm van geschillenbeslechting buiten de reguliere rechtbank om, waarbij een of meerdere onafhankelijke derden een bindende beslissing nemen over een conflict. De uitspraak van de arbiter staat gelijk aan een rechterlijk vonnis en is dus definitief bindend voor alle betrokken partijen. De te benoemen arbiters zijn onafhankelijk en onpartijdig. De procedure en het bewijs worden bepaald door de procesregels die in de overeenkomst zijn vastgesteld.
Een arbitrageprocedure lijkt in veel opzichten op een reguliere rechtszaak, met regels voor bewijsvoering, getuigen, en andere juridische procedures. Het proces start gewoonlijk met een arbitrageverzoek en biedt ruimte voor zowel een schriftelijke uitwisseling van standpunten als voor een mondelinge behandeling.
Voordelen arbitrage
Arbitrage is doorgaans sneller en flexibeler dan een procedure bij de civiele rechter en ook de vertrouwelijkheid van de procedure kan als voordeel worden gezien. Er is een heel beperkte mogelijkheid van hoger beroep; partijen weten dus definitief waar ze aan toen zijn.
Een belangrijk ander voordeel van arbitrage via Stichting Remise is dat partijen kunnen rekenen op de bekendheid van de arbiters met de levensbeschouwelijke context van de conflicterende partijen.
Tenslotte: arbitrale uitspraken zijn in beginsel niet openbaar.
Hoe werkt arbitrage?
Eerst wordt een overeenkomst tot arbitrage ( zie elders) tussen de partijen gesloten. Stichting Remise licht deze aan partijen toe. Vervolgens worden door tussenkomst van de Stichting één of meer arbiters door de partijen geselecteerd en benoemd.
Partijen sturen binnen 14 dagen nadat de arbiter deze benoeming heeft aanvaard, aan deze hun visie op het geschil en zij geven concreet aan welke beslissing ze van de arbiter verlangen. Nadat partijen schriftelijk op elkaars stukken hebben gereageerd, vindt de mondelinge behandeling van de zaak plaats. Na deze zitting bepaalt de arbiter het vervolg van de procedure. Aan het eind daarvan vervaardigt de arbiter zijn arbitrale oordeel waaraan partijen zijn gebonden. Het is dus goed denkbaar dat binnen drie tot vier maanden een arbitraal oordeel beschikbaar is.
Er kunnen situaties zijn dat het wenselijk is dat drie arbiters samen over een geschil oordelen. Partijen kunnen zelf aangeven indien zij dat nodig vinden. Maar ook de Stichting kan aangeven dat zij beoordeling door meer arbiters nodig acht.
Het vonnis van de arbiter is bindend, net zoals een uitspraak van de reguliere rechter. Hoewel niet verplicht, kunnen partijen ervoor kiezen om zich te laten bijstaan door een advocaat.
Arbitraal kort geding
Het arbitraal kort geding toont veel gelijkenis met het ‘normale’ kort geding bij de civiele rechter. Een kort geding wordt ingesteld wanneer er behoefte bestaat aan een zogeheten voorlopige voorziening. Er is dus met spoed een oordeel van een arbiter nodig. De arbiter dient dan binnen een kort tijdsbestek een mondelinge behandeling te agenderen en kort daarna uitspraak te doen.
Voor de arbitrage-overeenkomst, klik hier.